Het anker uitgooien

Het anker uitgooien is een multifunctionele mindfulnesstool. Het is een eenvoudige maar krachtige techniek om contact te maken met het huidige moment. De techniek wordt gebruik in de ACT methodiek en is ontwikkeld door Russ Harris.

Soms wordt je overspoeld door onrust en stress. Je gedachten tollen rond in je hoofd en gevoelens wervelen in je lichaam als een storm. Je wordt meegenomen door de storm zonder dat je iets kunt doen. Het voelt alsof je machteloos bent en de golven je alle kanten op gooien.

 

 

Stel nu dat je boot de haven binnen vaart terwijl er net een enorme storm opsteekt. Wat heeft dan je prioriteit? Wat doe je als eerste?

 

De boot vastbinden of zo snel mogelijk het anker uitgooien natuurlijk. Zo weet je zeker dat de boot niet wordt meegenomen door de storm!

 

Dit werkt ook voor ons als mensen zo. Als we merken dat er een emotionele storm opsteekt, kunnen we als eerste het anker uitgooien. De storm gaat niet weg maar het geeft wel stabiliteit tot de storm is overgewaaid.

3 stappen om het anker uit te gooien

E = Erkennen van je innerlijke ervaring

Het doel is simpelweg bewust te worden van de gedachten, gevoelens, emoties, herinneringen, sensaties en impulsen die je ervaart. Het kan nuttig zijn om deze in woorden uit te drukken, of dat nu stil in jezelf is of hardop: ‘Ik voel verdriet’, ‘Ik merk pijnlijke herinneringen op’, ‘Ik ervaar boosheid’.

 

T = Terugkeren naar je lichaam

Het doel is om een gevoel van zelfcontrole terug te krijgen door je aandacht te richten op je fysieke acties, waar je de meeste controle over hebt wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijke gedachten en gevoelens. Dit kan door te bewegen, te rekken en te strekken, van houding te veranderen, rechtop te zitten, op te staan, te lopen, je ademhaling te veranderen, je rug te rechten, je voeten stevig op de grond te zetten, enzovoorts. Deze acties helpen je om snel weer controle te krijgen over je fysieke lichaam en vormen een uitstekende eerste stap richting effectieve fysieke actie.

 

V = Verbinding met de wereld

Het doel is om je bewustzijn te verruimen: let op waar je bent, wat je doet, wat je ziet, hoort, aanraakt, proeft en ruikt. Dit is niet bedoeld om je af te leiden van je gedachten en gevoelens, maar om te erkennen wat er om je heen gebeurt.

album-art

00:00

Het anker uitgooien is een zeer nuttige vaardigheid. Je kunt het gebruiken om :

  • beter om te gaan met moeilijke gedachten, gevoelens, emoties, herinneringen en sensaties
  • de automatische piloot uit te schakelen
  • actief deel te nemen aan het leven
  • jezelf te aarden en te stabiliseren in moeilijke situaties
  • piekeren
  • obsessief denken en zorgen maken te doorbreken
  • je aandacht te richten op de taak of activiteit die je uitvoert
  • meer zelfbeheersing te ontwikkelen
  • als een ‘onderbreker’ voor impulsief, dwangmatig, agressief, verslavend of ander problematisch gedrag.

Aan de slag met ACT

Het anker uitgooien is een van de vele krachtige technieken die je leert in (ACT). Met ACT leer je om uitdagingen te omarmen en verandering te verwelkomen. Deze bewezen effectieve methode helpt je innerlijke barrières te overwinnen en positieve stappen te zetten, ongeacht de omstandigheden.

 

Lijkt je dat interessant? Samen kunnen we ontdekken hoe ACT je kan ondersteunen bij het creëren van een leven vol acceptatie, richting en veerkracht. Ik kijk ernaar uit je te begeleiden naar een waardevol leven in balans.

Handig artikel? Deel het met anderen:

Meer artikelen

────

Mindful leven

Mindfulness beperkt zich niet tot wat oefeningen en meditatie. Mindfulness is een uitgangspunt voor alle dingen die je onderneemt of doet in je leven. Of je nu op je werk bent, met de kinderen thuis of onderweg naar vakantie.

Lees verder »

Wat is noting?

Een mindfulness-meditatietechniek “noting,” waarbij je ervaringen in het moment labelt met één woord, zoals “denken,” “voelen,” of “horen.” Dit helpt om je te aarden in het huidige moment en je bewustzijn te vergroten. De techniek is eenvoudig maar krachtig, en kan zittend of lopend worden toegepast.

Lees verder »