Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness (definitie) en wat kan je ermee? Wat zijn eigenlijk de voordelen?

Je hebt er ongetwijfeld van gehoord, maar de definitie van mindfulness is voor iedereen niet even duidelijk. We leven tegenwoordig in een jachtige maatschappij. Er zijn veel mogelijkheden en kansen voor de gemiddelde mens, maar dat brengt tegelijkertijd met zich mee dat er veel druk op mensen komt te liggen. Er wordt ook veel naar de toekomst gekeken, in plaats van dat er wordt genoten van de ervaringen die een mens nu meemaakt. En daar gaat het over. Het maakt je bewust van een ervaring. Zodat je er op dat moment volledig mee bezig bent en er optimaal van kunt genieten. Het zorgt ook voor een intieme rust in je hoofd.

 

Het word beschreven als ‘Iemands volledige aandacht op de huidige ervaring van moment tot moment brengen’ (Marlatt & Kristeller, 1999, p. 68) en als ‘aandacht schenken op een specifieke manier: met opzet, in het huidige moment, en zonder oordeel ”(Kabat-Zinn, 1994, p. 4).

Het is het fundamentele menselijke vermogen om volledig aanwezig te zijn, bewust te zijn van waar we zijn en wat we doen, en niet overdreven reactief of overweldigd door wat er om ons heen of in onszelf gebeurt. Mindfulness is een kwaliteit die elk mens al bezit, je kan gewoon leren hoe je er toegang toe krijgt. Het is er voor iedereen.

Waar komt mindfulness vandaan?

De oorsprong van mindfulness komt uit het Boeddhisme. In het Boeddhisme spreekt met van ‘het achtvoudige pad’ en mindfulness is een onderdeel hieruit. Men ziet het achtvoudige pad als een manier om als mens verlichting te brengen in het lijden van dit leven.

Het is al een zeer oude manier van leven, maar pas sinds kort ook in onze Westerse samenleving populair. Het punt is namelijk dat het niet zo zweverig is als vele andere filosofieën en wij calvinistisch ingestelde Nederlanders daar vaak meer baat bij hebben. Dat is ook één van de redenen waarom deze filosofie zo succesvol is tegenwoordig. Het heeft een praktische ‘hands on’ approach. Je kan direct aan de slag!

De 3 belangrijkste voordelen van mindfulness

Het praktiseren van mindfulness kan zeer veel voordelen hebben voor je gehele gemoedstoestand. In deze alinea bespreken we kort de belangrijke voordelen waar jij van kunt genieten als jij dit gaat beoefenen.

  • Vermindert stress

Veel mensen leven tegenwoordig een zeer stressvol leven. De kracht van mindfulness is dat het ervoor zorgt dat een groot deel van de stress aanzienlijk wordt verminderd. Veel mensen leven onder constante stress, maar hebben dit in veel gevallen niet eens door. Stress kan niet alleen mentale schade veroorzaken, maar ook fysieke schade. Je kunt er bijvoorbeeld slechter door slapen, waardoor je lichamelijke problemen krijgt. En ga zo maar verder.

  • Je geniet meer van het leven

Het is een vraag die veel mensen stellen: hoe ga ik meer van het leven genieten. Het klinkt soms als een luxeprobleem, want veel mensen in de wereld hebben niet eens de vrijheid om te kunnen genieten van het leven. Die zijn alleen maar bezig met het overleven. Maar aangezien wij de luxe hebben om van het leven te genieten, is het ook belangrijk dat wij daar gebruik van maken. Dat wij de luxe die we hebben niet verspillen.

  • Betere concentratie

Mindfulness zorgt er ook voor dat je kunt profiteren van een veel betere concentratieboog. We leven tegenwoordig in een samenleving waarin we constant worden geconfronteerd met beelden. En dat vermindert de concentratie. In onze samenleving wordt ook veel minder gelezen dan vroeger het geval was. Ook dat heeft een negatief effect op de concentratie. Een goede concentratie is belangrijk, omdat je daar productiever van wordt. En als je productiever bent, dan maakt jou dit in de regel ook veel gelukkiger.

Slechts 8 weken dagelijkse meditatie kan de negatieve stemming en angst verminderen en de aandacht, het werkgeheugen en het herkenningsgeheugen bij niet-ervaren mediteerders verbeteren. Deze bevindingen zijn afkomstig van een recente studie die is gepubliceerd in Behavioral Brain Research.

 

Hoe ontwikkel je mindfulness?

Mindfulness is een vaardigheid die we kunnen ontwikkelen door training. Het is een aandachtstraining. Mindfulness word toegepast door topatleten (Kobe Bryant, Michael Jordan), creatieve artiesten (Paul McCartney, David Lynch) en bekende zakenmensen zoals Bill Gates en Jeff Weiner. 

We trainen dit bewustzijn van moment tot moment door middel van een aantal technieken, waardoor we de vaardigheid van mindfulness kunnen opbouwen, zodat we het vervolgens in het dagelijks leven kunnen toepassen. Door de geest te leren aanwezig te zijn, leren we onszelf om bewuster te leven – in het heden, ademhalend, niet afhankelijk van reactieve gedachten en gevoelens – wat vooral nuttig is wanneer we worden geconfronteerd met uitdagende omstandigheden of moeilijke situaties.

Wanneer je volledig aanwezig bent in het hier en nu, zal je merken dat het gevoel van geluk zal toenemen. 

Meer artikelen

Handige mindfulness tips in je mailbox?