Wat is mindfulness?

Mindfulness is het fundamentele menselijke vermogen om volledig aanwezig te zijn, bewust te zijn van waar we zijn en wat we doen, en niet overdreven reactief of overweldigd door wat er om ons heen of in onszelf gebeurt. In dit artikel vertellen we je meer over het ontstaan en de toepassing van mindfulness.

Inhoudsopgave

Definitie Mindfulness

Je hebt er ongetwijfeld van gehoord, maar de definitie van mindfulness is voor iedereen niet even duidelijk. We leven tegenwoordig in een jachtige maatschappij. Er zijn veel mogelijkheden en kansen voor de gemiddelde mens, maar dat brengt tegelijkertijd met zich mee dat er veel druk op mensen komt te liggen. Er wordt ook veel naar de toekomst gekeken, in plaats van dat er wordt genoten van de ervaringen die een mens nu meemaakt. En daar gaat het over. Het maakt je bewust van een ervaring. Zodat je er op dat moment volledig mee bezig bent en er optimaal van kunt genieten. Het zorgt ook voor een intieme rust in je hoofd.

 

Het word beschreven als ‘Iemands volledige aandacht op de huidige ervaring van moment tot moment brengen’ (Marlatt & Kristeller, 1999, p. 68) en als ‘aandacht schenken op een specifieke manier: met opzet, in het huidige moment, en zonder oordeel ”(Kabat-Zinn, 1994, p. 4).

Mindfulness is een kwaliteit die elk mens al bezit, je kan gewoon leren hoe je er toegang toe krijgt. Het is er voor iedereen.

Waar komt mindfulness vandaan?

De oorsprong van mindfulness komt uit het Boeddhisme. In het Boeddhisme spreekt met van ‘het achtvoudige pad’ en mindfulness is een onderdeel hieruit. Men ziet het achtvoudige pad als een manier om als mens verlichting te brengen in het lijden van dit leven.

Het is al een zeer oude manier van leven, maar pas sinds kort ook in onze Westerse samenleving populair. Het punt is namelijk dat het niet zo zweverig is als vele andere filosofieën en wij calvinistisch ingestelde Nederlanders daar vaak meer baat bij hebben. Dat is ook één van de redenen waarom deze filosofie zo succesvol is tegenwoordig. Het heeft een praktische ‘hands on’ approach. Je kan direct aan de slag!

De 3 belangrijkste voordelen van mindfulness

Het praktiseren van mindfulness kan zeer veel voordelen hebben voor je gehele gemoedstoestand. In deze alinea bespreken we kort de belangrijke voordelen waar jij van kunt genieten als jij dit gaat beoefenen.

 

 • Vermindert stress

Veel mensen leven tegenwoordig een zeer stressvol leven. De kracht van mindfulness is dat het ervoor zorgt dat een groot deel van de stress aanzienlijk wordt verminderd. Veel mensen leven onder constante stress, maar hebben dit in veel gevallen niet eens door. Stress kan niet alleen mentale schade veroorzaken, maar ook fysieke schade. Je kunt er bijvoorbeeld slechter door slapen, waardoor je lichamelijke problemen krijgt. 

 

 • Je geniet meer van het leven

Het is een vraag die veel mensen stellen: hoe ga ik meer van het leven genieten. Het klinkt soms als een luxeprobleem, want veel mensen in de wereld hebben niet eens de vrijheid om te kunnen genieten van het leven. Die zijn alleen maar bezig met het overleven. Maar aangezien wij de luxe hebben om van het leven te genieten, is het ook belangrijk dat wij daar gebruik van maken. Dat wij de luxe die we hebben niet verspillen.

 

 • Betere concentratie

Mindfulness zorgt er ook voor dat je kunt profiteren van een veel betere concentratieboog. We leven tegenwoordig in een samenleving waarin we constant worden geconfronteerd met beelden. En dat vermindert de concentratie. In onze samenleving wordt ook veel minder gelezen dan vroeger het geval was. Ook dat heeft een negatief effect op de concentratie. Een goede concentratie is belangrijk, omdat je daar productiever van wordt. En als je productiever bent, dan maakt jou dit in de regel ook veel gelukkiger.

 

Slechts 8 weken dagelijkse meditatie kan de negatieve stemming en angst verminderen en de aandacht, het werkgeheugen en het herkenningsgeheugen bij niet-ervaren mediteerders verbeteren. Deze bevindingen zijn afkomstig van een recente studie die is gepubliceerd in Behavioral Brain Research.

Hoe ontwikkel je mindfulness?

Mindfulness is een vaardigheid die we kunnen ontwikkelen door training. Het is een aandachtstraining. Mindfulness word toegepast door topatleten (Kobe Bryant, Michael Jordan), creatieve artiesten (Paul McCartney, David Lynch) en bekende zakenmensen zoals Bill Gates en Jeff Weiner. 

We trainen dit bewustzijn van moment tot moment door middel van een aantal technieken, waardoor we de vaardigheid van mindfulness kunnen opbouwen, zodat we het vervolgens in het dagelijks leven kunnen toepassen. Door de geest te leren aanwezig te zijn, leren we onszelf om bewuster te leven – in het heden, ademhalend, niet afhankelijk van reactieve gedachten en gevoelens – wat vooral nuttig is wanneer we worden geconfronteerd met uitdagende omstandigheden of moeilijke situaties.

 

Wanneer je volledig aanwezig bent in het hier en nu, zal je merken dat het gevoel van geluk zal toenemen. 

Mindfulness oefeningen

Zoals gezegd is mindfulness een vaardigheid die je kan trainen. Hier geven we een aantal voorbeelden van oefeningen die je kunnen helpen om mindfulness te ontwikkelen:

 • Body Scan
  Door jezelf mentaal te scannen, breng je bewustzijn naar elk deel van je lichaam en merk je pijn, spanning of algemeen ongemak op.
 • Ademhalingsoefening
  Bijvoorbeeld de 4-7-8 oefening, waarbij je 4 seconden inademt, 7 seconden vasthoudt en 8 seconden uitademt.
 • Bewust eten
  Als het op mindful leven aankomt, wil je je eten goed proeven. Je kan elke hap minstens dertig keer kauwen, zodat je echt kan vertragen en het voedsel kan ervaren, zonder je te haasten om door te slikken.
 • Mediteren
  Meditatie is simpel gezegd een oefening om je aandacht op een bepaald object te richten – in het algemeen iets eenvoudigs, zoals een woord of zin, een kaarsvlam of geometrische figuur, of het komen en gaan van je ademhaling.
 • Single tasking
  Single-tasking is het tegenovergestelde van multitasking. Je geeft je aandacht volledig aan elke taak waaraan je werkt.

Bekijk meer tips om mindfulness toe te passen in ons artikel over mindful leven, waarin we je 10 praktische voorbeelden geven.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Handig artikel? Deel het met anderen 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email