Healthy Mind Platter

De Healthy Mind Platter (Gezonde Geest menu) heeft zeven dagelijkse essentiële mentale activiteiten die nodig zijn voor een optimale mentale gezondheid. Deze zeven dagelijkse activiteiten vormen de volledige set van “mentale voedingsstoffen” die je hersenen en relaties optimaal laten functioneren.

 

Door elke dag deel te nemen aan elk van deze porties, bevorder je de integratie in jouw leven en stel je jouw hersenen in staat om te coördineren en haar activiteiten in evenwicht te brengen. Deze essentiële mentale activiteiten versterken de interne connecties van je brein en je connecties met andere mensen en de wereld om je heen. 

 

 

De Healthy Mind Platter is gemaakt door Dr. Daniel J. Siegel, uitvoerend directeur van de Mindsight Instituut en klinisch professor aan de UCLA School of Medicine in samenwerking met Dr. David Rock, uitvoerend directeur van het NeuroLeadership Institute.

Healthy Mind Platter ingrediënten

Focus Tijd (Focus Time) – Wanneer we ons op een doelgerichte manier focussen op taken, gaan we uitdagingen aan die diepe verbindingen in de hersenen maken.

Speeltijd (Play Time) – Wanneer we onszelf toestaan spontaan of creatief te zijn, spelenderwijs genieten van nieuwe ervaringen, helpen we nieuwe verbindingen in de hersenen te maken.

Verbindingstijd (Connecting Time) – Wanneer we contact maken met andere mensen, idealiter persoonlijk, en wanneer we tijd om onze verbinding met de natuurlijke wereld om ons heen te waarderen, activeren en versterken we het relationele circuit van de hersenen.

Fysieke tijd (Physical Time ) – Wanneer we ons lichaam bewegen, in een work-out indien medisch mogelijk, versterken we de hersenen op vele manieren. 

Tijd naar binnen (Time In) – Wanneer we stil intern reflecteren, gericht op sensaties, beelden, gevoelens en gedachten helpen we de hersenen beter te integreren.

Stilstandtijd (Downtime) – Wanneer we niet-gefocust zijn, zonder een specifiek doel, en onze geest laten dwalen of gewoon ontspannen, helpen we de hersenen op te laden.

Slaaptijd (Sleep Time) Wanneer we de hersenen de rust geven die ze nodig hebben, consolideren we het leren en bijkomen van de ervaringen van de dag.

Hoe de Healthy Mind Platter te gebruiken?

Dr. Daniel J Siegel suggereert geen specifieke hoeveelheid tijd voor dit recept voor een gezonde geest, omdat elk individu anders is en onze behoeften ook in de loop van de tijd veranderen. Het gaat erom je bewust te worden van het volledige spectrum van essentiële mentale activiteiten, en net als bij essentiële voedingsstoffen, ervoor te zorgen dat we op zijn minst elke dag de juiste ingrediënten in ons mentale dieet opnemen, al is het maar voor een korte tijd.

De balans vinden

Net zoals je niet dagenlang alleen pizza zou eten, moeten we niet alleen op focustijd leven met weinig tijd om te slapen. De sleutel is om de dag in evenwicht te brengen met elk van deze essentiële mentale activiteiten. Bij mentaal welzijn draait alles om het versterken van onze connecties met anderen en de wereld om ons heen; en het gaat ook om het versterken van de verbindingen in de hersenen zelf.

Wanneer we de focus van aandacht variëren met dit spectrum van mentale activiteiten, geven we de hersenen veel mogelijkheden om zich op verschillende manieren te ontwikkelen.

Breng je dag in kaart

Een manier om het idee van dit ‘menu’ te gebruiken, is door een gemiddelde dag in kaart te brengen en te zien hoeveel tijd je aan elke essentiële mentale activiteit besteedt. Net als bij een uitgebalanceerd dieet zijn er veel combinaties die goed kunnen werken.

Bewust in het moment zijn

Hoe kun je kleine momenten vinden om ervoor te zorgen dat je in lijn bent met je innerlijke zelf, zelfs als er op dit moment angst, verdriet of verdriet over de wereld is? Hoe kun je voorkomen dat je geest het soort ineenstorting ervaart dat je lichaam en je gevoel van welzijn mee naar beneden kan trekken? Het onderzoek is duidelijk dat zodra we de drie pijlers aandacht, bewustzijn en vriendelijke intentie toevoegen aan wat we ook doen, we gelukkiger en gezonder zullen zijn.

Versterk de drie pijlers

Studies tonen aan dat het uitvoeren van mindfulness oefeningen om deze drie aspecten van onze geest te cultiveren, leiden tot belangrijke veranderingen in onze fysiologie: verminderde stress, verbeterde immuunfunctie, verbeterd cardiovasculair welzijn, verminderde systemische ontsteking en geoptimaliseerde niveaus van het belangrijke enzym telomerase, dat herstelt en onderhoudt de telomeerkappen van onze chromosomen die onze cellen gezond houden.

"Als we het geschenk van echte aanwezigheid willen ervaren, moeten we meer dan ooit, zelfs als we de knagende onzekerheid voelen over wat ons te wachten staat, gebruik maken van ons vermogen tot mindfulness. Elke dag mindful momenten van aanwezigheid creëren is de sleutel tot het accepteren en omgaan met de uitdagingen van het leven tijdens de pandemie. Accepteren betekent natuurlijk niet dat je de hoop verliest; het betekent gewoon de dingen zien zoals ze zijn en dan in staat zijn om op een wijze, onderscheidende manier actie te ondernemen."

Handig artikel? Deel het met anderen:

Meer artikelen

────

Body scan meditatie

De body scan meditatie is een effectieve manier om spanning los te laten en te ontspannen op een diep niveau. Wij zetten alle voordelen en hoe je het zelf kan beoefenen op een rij!

Lees verder »

Wat is Zen?

Wat is Zen? Zen is een filosofie die zich richt op het ontwikkelen van een diepgaande bewustwording van het moment en het bereiken van innerlijke vrede. “Zen zijn” is in wezen een staat van vrede met je eigen gedachten en je bewust zijn van je plaats in het universum.

Lees verder »