Wat is aarden?

Aarden, gronding of aarding (ook wel bekend als grounding of earthing in het Engels) zijn termen die verwijzen naar het bewuste verbinden met het huidige moment. Het gaat om het volledig aanwezig zijn in je lichaam en in je leven, waarbij je contact maakt en een gevoel van verbondenheid ervaart. 

Het idee is om jezelf niet te zien als een afzonderlijk deeltje, maar als een levend, ademend onderdeel van een groter geheel. Dit vereist stevig met beide benen op de grond staan, zowel letterlijk als figuurlijk.

Waarom aarden?

Wellicht ben je bekend met de bekende uitdrukking: ‘Down to earth’. Aarden gaat over je verbonden voelen met de aarde, je lichaam en de wereld om je heen. In een niet-geaarde staat kan onze aandacht overal zijn, behalve in het hier en nu, wat het enige moment is waarop we werkelijk aanwezig zouden moeten zijn. Het gebrek aan aarding kan leiden tot een gevoel van verstrooidheid en het negeren van de realiteit om ons heen.

 

Het bewust aarden helpt ons om terug te keren naar het hier en nu, waar we onze volledige aandacht naar kunnen richten en ons bewustzijn kunnen verankeren. Door bewust contact te maken, vinden we stabiliteit, focus en een dieper gevoel van verbondenheid met onszelf en onze omgeving.

beide voeten op de aarde gegrond en geaard zijn met mindfulness

Vergelijk aarden met de wortels van een boom; wanneer de wortels stevig in de grond zijn, staat de boom sterk, stevig en is onwankelbaar. Aarden maakt je veerkrachtig tegen weer en wind, mentaal en fysiek.

Hoe kan je aarden?

1. Loop op blote voeten

Wandelen en aarden in de natuurBen je ooit op een warme zomerdag buiten geweest en heb je de drang gevoeld om op blote voeten door het gras te rennen? Een van de makkelijkste manieren om jezelf met de aarde te verbinden is door op blote voeten te lopen.

 

 

Of dit nu op gras, zand of zelfs modder is, je huid in contact laten komen met de natuurlijke grond kan je aarden.

2. Breng tijd door in de natuur

Ga regelmatig naar buiten en omring jezelf met de natuur. Wandelen, hiken of gewoon ontspannen in een park kan je helpen om je te verbinden met de aarde. Je kunt je huid-aarde contact vergroten door bijvoorbeeld op de grond te gaan liggen in het gras bij het park of op het zand op het strand.

3. Bewust worden van je lichaam

Wanneer we niet geaard zijn, verliezen we vaak het contact met ons eigen lichaam. Het is dus belangrijk dat we mentaal opnieuw in verbinding komen met ons lichaam. Uit je hoofd en in je lichaam!

 

Een effectieve mindfulness oefening hiervoor is de bodyscan. Met behulp van een systematische aanpak breng je opnieuw bewustzijn en contact met je lichaam tot stand. Dit is een waardevolle manier om jezelf te aarden.

 

Door je aandacht vanuit je gedachten terug te brengen naar je lichaam, kun je de bodyscan gebruiken om stap voor stap elk deel van je lichaam te verkennen en te voelen. Dit helpt je om je bewust te worden van de fysieke sensaties, spanningen of eventuele ongemakken die je hebt genegeerd. Door bewust contact te maken met je lichaam, kun je een diepere verbinding met jezelf ervaren en de aarding herstellen.

4. Bewust bewegen

Probeer oefeningen zoals yoga, tai chi of qigong, die gericht zijn op het verbinden van je lichaam met de aarde. Deze praktijken bevorderen het bewustzijn van je lichaam en stimuleren de verbinding met je lichaam.

5. Meditatie

Door regelmatig te mediteren, kun je je bewustzijn vergroten en jezelf aarden. Er zijn diverse meditatie oefeningen die je bewust maken van je zintuigen en je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness meditatie, noting of de vijf zintuigen oefening.

6. Lichamelijke activiteiten

Beweeg! Neem deel aan fysieke activiteiten zoals sporten, zwemmen, dansen of joggen. Door je lichaam in beweging te brengen, breng je je aandacht naar je lichaam en bevorder je de aarding. Luister naar je lichaam en leer het kennen.

Mindfulness oefening om te aarden

1. Ga stevig staan

Plaats allebei je voeten stevig op de vloer, op gelijke lijn met je schouders. Voel je voeten op de grond. Let echt op de fysieke gewaarwordingen op het contactpunt tussen je voeten en de aarde eronder. Neem een moment om je aandacht hierop te laten rusten. Eventueel kan je hierbij je schoenen uittrekken en op blote voeten contact maken met de ondergrond. Verdeel je gewicht gelijkmatig over je beide benen en voeten en buig lichtjes door de knieën.

 

 

Stel je voor dat er een touwtje omhoog loopt vanaf de bovenkant van je hoofd tot in het oneindige. Iemand daarboven trekt zachtjes en gestaag aan dat touwtje, waardoor je langzaam je houding recht trekt. Geleidelijk aan vallen je heupen, taille, schouders, nek en hoofd allemaal in hun natuurlijke lijn. Je houding is nu recht maar niet stijf.

2. Aarden

Stel je een boom voor. Stel je de hele boom voor: de stam, de takken, de bladeren, zelfs de wortels. Visualiseer dat je boom bent waarvan de wortels diep en ver in de aarde zijn. Zoals deze boom sta je sterk, stevig en onwankelbaar. Zelfs tegenover de sterkste wind.

3. Breng bewustzijn naar lichaam en ademhaling

Breng bewustzijn naar de achterkant van je lichaam. Laat je schouderbladen, ruggengraat, wervelkolom en achterkant van je nek een gevoel van ondersteuning geven.

 

 

Breng bewustzijn en diepte in je ademhaling. Breng je aandacht naar je buik en het op en neer gaan ervan met elke ademhaling. Angst zorgt ervoor dat we onze adem vernauwen, waardoor hij oppervlakkig wordt. Adem in en uit door je neus. Enkele minuten van langzame, regelmatige, diepe cycli van in- en uitademen creëren een lichaamsgerichte fysiologische staat van kalmte.

Handig artikel? Deel het met anderen:

Meer artikelen

────

Mindful leven

Mindfulness beperkt zich niet tot wat oefeningen en meditatie. Mindfulness is een uitgangspunt voor alle dingen die je onderneemt of doet in je leven. Of je nu op je werk bent, met de kinderen thuis of onderweg naar vakantie.

Lees verder »

Geweldloze communicatie

Geweldloze Communicatie is beschreven als een taal van mededogen, als een instrument voor positieve sociale verandering. Het geeft ons de instrumenten en het bewustzijn om te begrijpen wat ons triggert, om verantwoordelijkheid te nemen voor onze reacties en om onze verbinding met onszelf en anderen te verdiepen.

Lees verder »