Mindfulness muziek

Mindfulness muziek, een ideale combinatie tussen meditatieve muziek en het beoefenen van mindfulness om stress te verminderen. We leggen je in dit artikel uit hoe je het doet en geven je een aantal meditatieve nummers om te beluisteren.


Muziek heeft veel voordelen voor stressmanagement en de algehele gezondheid. Het kan je helpen je fysiologie te kalmeren zonder een bewuste inspanning te leveren. Muziek kan ook je humeur verbeteren, je ademhaling vertragen en andere stress factoren verminderen.

 

Meditatie is om een goede reden ook een van de meest populaire strategieën voor stressbeheersing: het biedt voordelen op korte termijn, zoals een kalme geest en lichaam, en het kan in de loop van de tijd veerkracht opbouwen tegen stress. Het combineren van muziek met meditatie kan de positieve effecten van beide versterken en je meer stressvermindering geven.

 

Instructies voor muziek meditatie

  1. Kies meditatiemuziek die je kan helpen ontspannen. Dit betekent dat je muziek moet zoeken waar je graag naar luistert – als je bijvoorbeeld niet van klassieke muziek houdt, kies het dan niet. Kijk ook naar muziek met een langzamer tempo, en bij voorkeur zonder tekst, die afleidend kan zijn en je brein kan aanspreken. Wij hebben hieronder een selectie voor je gemaakt als je wat suggesties nodig hebt.
  2. Neem een comfortabele houding aan en ontspan. Doe wat voor jou comfortabel is. Sommige mensen gaan niet liggen omdat ze op deze manier in slaap vallen als ze moe zijn; je kunt experimenteren en beslissen wat goed werkt voor jou. Zodra je je positie hebt gevonden, sluit je je ogen, ontspan je je spieren en adem je door je middenrif. Laat je schouders, je buik en zelfs de spieren in je gezicht ontspannen. Adem diep in door je neus, adem door je buik uit te zetten in plaats van je borst, en adem dan uit door je mond.
  3. Blijf gefocust op de muziek. Als je merkt dat je aan andere dingen denkt, breng je aandacht dan weer terug naar het huidige moment, het geluid van de muziek en de gevoelens in je lichaam die de muziek oproept. Probeer de muziek echt te ervaren.
  4. Ga enkele minuten door met deze oefening, totdat je tijd om is. Als gedachten in je hoofd komen, laat ze dan los en richt je aandacht op het geluid van de muziek, het huidige moment en de fysieke sensaties die je voelt. Het doel van deze oefening is om gewoon te ‘zijn’. Dus ‘wees’ gewoon bij de muziek, en dompel je helemaal onder, en je voelt je vrij snel meer ontspannen.

Mindfulness muziek selectie

Hier maken we een selectie van een aantal meditatieve nummers die zich goed lenen om tot rust te komen, te mediteren of wanneer nodig zelfs in slaap te vallen.

 

Tip: Hoewel je misschien niet altijd een binding hebt met de titel van deze nummers, willen we je vragen echt even de tijd te nemen om te luisteren. Veel van de nummers zijn redelijk repetitief omdat de veranderingen zitten in de kleine details en de sfeer. 

 

Focus je op je oren. Wat hoor je? Word je bewust van de toonhoogte, het stereo beeld, hardheid, textuur, ruimtelijkheid en details van de geluiden. 

 

We raden je aan het op een koptelefoon te beluisteren zodat je de details goed kan horen.

Mindfulness muziek index

Marconi Union - Weightless (30 minuten)

De groep die “Weightless” creëerde, Marconi Union, deed dit in samenwerking met geluidstherapeuten. De zorgvuldig gearrangeerde harmonieën, ritmes en baslijnen helpen de hartslag van een luisteraar te vertragen, de bloeddruk te verlagen en de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen.

Meditation Mind - Healing Embrace (15 minuten)

Rustgevende piano muziek met natuurgeluiden, de lengte is 15 minuten.

Chinese Guqin Complicatie (1 uur)

Rustgevende muziek uit het verre oosten. Een Chinese Guqin-compilatie. Lengte is 1 uur.

Brian Eno - Thursday Afternoon (1 uur)

Uiteraard mag Brain Eno niet ontbreken in dit lijstje. De grondlegger van de ‘Ambient’ muziekstijl, dat de nadruk legt op toon en sfeer boven traditionele muzikale structuur of ritme. De lengte hiervan is 61 minuten.

Jon Hopkins - Love Flows Over Us (6 minuten)

Jon Hopkins is een producer die samenwerkt met bands zoals Coldplay en maakt ook regelmatig rustgevende Ambient muziek. De muziek is in het bijzonder gemaakt voor therapie. De lengte is 6 minuten.

Laraaji - Universe (30 minuten)

Laraaji is een bekende naam in de ambient en mindfulness muziek. Het instrument wat gespeeld word is een zither. De lengte is 30 minuten.

Steve Roach - Structures from Silence (28 minuten)

Steve Roach is een Amerikaanse componist en performer van ambient en elektronische muziek, wiens opnamen zijn gebaseerd op zijn impressies van omgeving, perceptie, flow en ruimte. De lengte van dit nummer is 28 minuten.

Meditation Mind - Divine Bliss (1 uur)

Een ambient soundscape die zorgt voor rust en kalmte. Duur is 1 uur.

Max Richter - Sleep (1 uur)

Minimalistische piano muziek door componist Max Richter. De lengte is ongeveer 1 uur.

Meditative Mind - 528Hz (3 uur)

Een wat diepere en lagere meditatieve soundscape. Door de lengte ook ideaal om mee in slaap te vallen. De lengte is 3 uur.

Enchanted Forest Music (6 uur)

Een soundscape met Indiase fluit, natuurgeluiden en andere geluiden uit een woud of bos. De lengte hiervan is 6 uur.

Handig artikel? Deel het met anderen:

Meer artikelen

────

Geweldloze communicatie

Geweldloze Communicatie is beschreven als een taal van mededogen, als een instrument voor positieve sociale verandering. Het geeft ons de instrumenten en het bewustzijn om te begrijpen wat ons triggert, om verantwoordelijkheid te nemen voor onze reacties en om onze verbinding met onszelf en anderen te verdiepen.

Lees verder »

Positieve psychologie

Positieve psychologie is een van de nieuwste takken van de psychologie. Dit specifieke gebied van de psychologie richt zich op het helpen van mensen om een gezond en gelukkig leven te leiden. Terwijl veel andere takken van psychologie zich richten op disfunctie en abnormaal gedrag, richt de positieve psychologie zich op het helpen van mensen om gelukkiger te worden.

Lees verder »

Buikademhaling

Wat is buikademhaling en waarom is het zo belangrijk? Buikademhaling kan ontspanning bevorderen. Lees meer over deze eenvoudige techniek!

Lees verder »