Zoeken

Stop de strijd in jezelf

Vrouw staat met open armen op een duin, uitkijkend over de zee, symbool voor loslaten en vrijheid.

We worstelen vaak met onszelf, onze emoties en de omstandigheden om ons heen. Maar wat als de sleutel tot rust niet ligt in harder werken of meer veranderen, maar juist in het loslaten van strijd? In dit artikel geeft Fenneke je vier concrete stappen om de strijd in jezelf te stoppen en een diepere balans te vinden.

De illusie van controle

De grootste verandering die we kunnen maken, is stoppen met vechten tegen verandering. Niet in onszelf, niet in anderen, en niet in de omstandigheden om ons heen. Tegenstrijdig natuurlijk want er is zoveel in de wereld dat anders mag. Als we “vechten” tegen wat er is, in onszelf en/of buiten onszelf, dan zullen we geen vrede kunnen ervaren.

Nu klinkt het wordt “vechten” wat groot, maar ik gebruik het als metafoor voor de strijd die we vaak leveren. Hoe vaak willen we niet dat een situatie anders is dan dat die is?
We hebben deze “strijd te staken” zodat we kunnen gaan kijken wat in het begin de oorzaak was om de strijd te voeren. We moeten eerst onszelf helen voordat er meer vrede zal zijn in onszelf en in onze relaties met de mensen die ons lief zijn.

Aanwezig zijn bij wat er is

Dit is de basis van wat ik mensen leer en dat klinkt misschien simpel maar dat is het niet altijd. Het maakt dat we het niet meer buiten onszelf gaan zoeken maar naar binnen gaan en gaan voelen. Bij alles wat we ervaren aanwezig zijn, zonder ook maar iets te veranderen, is echt een uitdaging!

Juist als we stoppen met hard werken en zorgen voor alles en iedereen zodat het in de toekomst anders wordt, gaan we voelen wat we zo missen in dit moment. Misschien is dat verbinding, of gedragenheid, geborgenheid, steun… Echt durven voelen hoe het is in dit moment, dat is nogal wat.

 

Het moet steeds “beter” worden. We moeten slimmer, mooier, leuker, fitter, vriendelijker, grappiger, vrijgeviger, intelligenter, succesvoller worden dan hoe we nu zijn en juist dáár zit het gevecht. We wijzen onszelf af en strijden tegen onszelf. Net zoals we de ander vaak afwijzen omdat hij of zij ons niet laat voelen zoals we ons graag zouden willen voelen.

In vier stappen naar loslaten

Stap 1 – Breng je aandacht naar dit moment

De eerste stap in de strijd staken is ervaren wat er naar boven komt in dit moment. Is dat onzekerheid? Is dat wanhoop? Is dat moeheid? Is dat eenzaamheid?
Vaak zijn dit pijnlijke stukken, we blijven maar doorrennen naar een betere toekomst zodat we dat allemaal niet hoeven te voelen.

 

Ik zeg niet dat het makkelijk is of dat het leuk is. Wat ik wel zeg is dat er minder strijd zal zijn, in jezelf, in je relaties en uiteindelijk zelfs in de wereld.
Je hebt 2 kanten nodig om een oorlog te beginnen, als één kant niet terugvecht dan is er geen strijd.

 

De eerste stap is dus je aandacht naar dit moment brengen. Je lichaam voelen en je adem; je bewust zijn van je adem brengt je altijd naar dit moment, je kunt niet ademen in het verleden of in de toekomst.

Stap 2 – Laat de buitenwereld voor wat het is

Als je aanwezig bent in het moment kom je erachter dat alles komt en gaat, gedachten komen en gaan, net zoals onze ervaringen en emoties, zelfs onze overtuigingen. Onze ervaring is altijd in beweging maar iets in jou blijft en heeft al deze ervaringen.

 

De valkuil waar we allemaal wel eens in trappen is dat we geloven dat we deze ervaringen zíjn. We ervaren onzekerheid en dan geloven we dat we iets niet kunnen, we ervaren frustratie en denken dat we niet begrepen worden. Alle persoonlijke ervaringen hebben we, maar zijn we niet!

“Breng je aandacht niet naar wat je ziet maar naar dat wat kijkt.”

Breng je aandacht niet naar wat je ziet gebeuren, maar naar hoe het voelt.
Dit kan voor iedereen anders zijn, ook al is de situatie hetzelfde. De één kan een situatie beangstigend vinden terwijl voor de ander dezelfde situatie vol spanning en sensatie is.
Dit is de tweede stap.

Stap 3 – Voel onvoorwaardelijk wat er in je wordt aangeraakt

Onvoorwaardelijk voelen brengt integratie teweeg. Oké…maar wat is dat? Dat is de trillingsfrequentie van de ervaringen laten samensmelten met de trilling van aanwezigheid. Onze ervaring laten opgaan in volledige aanwezigheid in plaats van de gescheidenheid, van het wegstoppen, negeren, aan de kant zetten of het manipuleren van de ervaring.

 

Als we niet aanwezig zijn en onszelf bijvoorbeeld afleiden van wat we voelen, blijft deze ervaring ergens opgeslagen in ons lichaam totdat we met onze aandacht er echt zijn en dan brengt ons lichaam de opgeslagen lading (emotie, overtuigen enz.) omhoog, dit omhoog brengen van de opgeslagen lading in ons lichaam is de derde stap.

 

Als bijvoorbeeld onze onzekerheid vanuit vroeger geraakt wordt en we hebben onszelf aangeleerd dat we die onzekerheid het minste voelen als we ons terugtrekken of we onszelf juist overschreeuwen, dan blijven we dat gedrag vertonen totdat we de onzekerheid durven te voelen. Als het ons lukt om te ontspannen in deze ervaring hebben we ineens de ruimte om te kiezen hoe we er mee om willen omgaan. We hoeven ons niet langer terug te trekken of te overschreeuwen.

Stap 4 – Kies hoe je met jezelf wilt omgaan

Als vanzelf komen we aan bij de vierde stap, de verandering in je persoonlijkheid en dus in je ervaring. We zijn niet wie we denken te zijn, we zijn wat we hebben meegemaakt en hoe we daar mee zijn omgegaan. Als we anders met onszelf omgaan dan gaan we onszelf ook anders ervaren.

De uitnodiging: Leven zonder strijd

De uitnodiging is om het leven te laten ontvouwen zoals het is. De strijd op te geven. De wil om te veranderen op te geven en de pijn in onszelf en de wereld te voelen. Jij bent onderdeel van de wereld, als jij de strijd in jezelf staakt dan is er een stukje minder oorlog en dat kan de wereld wel gebruiken op het moment.

Over Fenneke Dam

Fenneke Dam (1988) is ademcoach, trainer en eigenaar van Ademwerk. Ze is tevens co-founder van de Opleiding tot Ademcoach. Met individuele sessies, groepssessies, trainingen en retreats helpt ze cliënten in binnen- en buitenland om meer vrijheid, openheid en authenticiteit te ervaren.


Door de helende werking van de adem en de wijsheid van het lichaam begeleidt Fenneke mensen naar bewuste keuzes en een dieper contact met zichzelf.

Mis nooit meer een artikel