🎯 Bewust handelen

tips, oefeningen en reflectie

👋 Hoi, herken je dit?

Je zegt “ja” terwijl je eigenlijk “nee” bedoelt. Je grijpt naar je telefoon zonder na te denken. Of je reageert geprikkeld op iemand — terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilde.

 

Dat zijn automatische reacties. Voor je het weet heb je iets gedaan wat niet echt past bij wat je eigenlijk belangrijk vindt.

 

🚦 Bewust handelen betekent: Even op de pauzeknop drukken. Stilstaan bij wat er gebeurt — in jezelf en om je heen — voordat je kiest wat je doet.

 

Het is een vaardigheid die je kunt trainen. En hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt om in plaats van automatisch te reageren, bewust te kiezen.

Viktor Frankl, een Oostenrijks neuroloog en psychiater die de Holocaust overleefde, zei het zo:

“Tussen stimulus en respons is er een ruimte. In die ruimte ligt onze kracht om onze reactie te kiezen. In onze reactie ligt onze groei en onze vrijheid.”

📌 Dat is bewust handelen: Je merkt een impuls op — en je kiest. Niet vanuit stress, niet vanuit gewoonte, maar vanuit aandacht en intentie.

🧠 Kleine keuzes, grote impact

Bewust handelen is de brug tussen wat er gebeurt en wat jij kiest te doen — een moment van vertraging waarin je ruimte schept om trouw te blijven aan jezelf. Elk moment is een nieuw moment om te kiezen voor wat jij belangrijk vindt.

4 tips

om bewuster te handelen

1.

Merk je automatische neigingen op.

Word nieuwsgierig naar je impuls om meteen iets te zeggen, weg te lopen, te scrollen of te pleasen. Herkenning is de eerste stap.

2.

Adem voordat je handelt. Een bewuste ademhaling helpt je om uit de doe-modus te stappen en even stil te staan. Eén bewuste ademhaling kan al genoeg zijn.

3.

Herinner jezelf aan je waarden.

Wat vind jij echt belangrijk? Wat voor mens wil je zijn in deze situatie? Laat die intentie je richting geven.

4.

Sta jezelf toe om opnieuw te kiezen.

Ook als je al gereageerd hebt, kun je altijd opnieuw kiezen. Bewust handelen betekent ook: mild zijn als het even niet lukt.

3 oefeningen

om bewuster te handelen
1.

STOP-oefening

De STOP-methode is als een krachtig kompas dat je helpt mindful en veerkrachtig door je dag te navigeren. Laten we eens dieper ingaan op dit eenvoudige, maar effectieve hulpmiddel:

 

S – Stop. Wat je ook doet, pauzeer gewoon even. T – Tijd om adem te halen. Maak opnieuw verbinding met je adem. De adem is een anker voor het huidige moment.

 

O – Observeer. Let op wat er gebeurt. Wat gebeurt er in jou en buiten jou? Waar is je geest gebleven? Wat voel je? Wat doe je?

 

P – Pak de draad weer op. Ga door met waar je mee bezig was. Of niet: Gebruik de informatie die tijdens deze check-in hebt opgedaan om van koers te veranderen. Wat je ook doet, doe het met aandacht.

2.

Mini-keuze check-in

Kies vandaag een moment (bijv. voor een gesprek of bij stress) waarop je heel bewust stilstaat: – Wat voel ik? – Wat wil ik eigenlijk doen? – Wat past bij mijn intentie?

 

💡 Oefen dit 1 minuut per dag. Het gaat hier om gewoon even kort ruimte maken!

3.

Pauzeer bij impulsieve acties

Elke keer dat je merkt dat je iets automatisch doet (telefoon pakken, snacken, zuchten), stop dan even en vraag jezelf: – Waar komt dit vandaan? – Is dit wat ik nu echt nodig heb?

 

🔁 Je hoeft het gedrag niet meteen te veranderen. Alleen pauzeren en opmerken is al oefenen in bewust handelen.

Mindfulness helpt je om thuis te komen in het huidige moment. Elke keer dat je daar aankomt en beseft wat je al hebt, ontstaat er geluk.

Reflectievraag

Wanneer handelde jij voor het laatst op de automatische piloot? Wat zou er anders zijn gegaan als je op dat moment bewust had gekozen?

Verder lezen of kijken?

Vergelijking tussen een 'mind full' en 'mindful' staat van zijn. Links: angstig, overweldigd, reactief, afgeleid, gehaast, bezorgd, chaotisch, verstrikt. Rechts: aanwezig, kalm, bewust, gegrond, geduldig, opmerkzaam, evenwichtig, open. Visualisatie met twee hoofden: één met chaos en één met een rustige zon.
Mindfulness

Mindful of Mindfull?

Ben je mindful of is je mind full? Zit je hoofd vol gedachten over de toekomst en het verleden, of ben je volledig aanwezig in het hier en nu? Ontdek in dit artikel hoe je minder piekert, meer ontspant en bewust in het moment leeft met praktische mindfulness-tips.

Mindfulness

Doe-modus en Zijn-modus: Hoe werkt dat precies?

Ontdek het verschil tussen de doe-modus en zijn-modus in mindfulness. Leer hoe je brein schakelt tussen actie en aanwezigheid, en hoe mindfulness helpt om stress te verminderen en innerlijke rust te vinden. Inclusief wetenschappelijke onderbouwing en praktische tips!”

Een illustratie van een man die met zijn hond wandelt in een groen landschap. Hij draagt een rugzak, koptelefoon en een rode jas. Er zijn twee gedachtebubbels: één met een drukke, zwart-witte afbeelding vol technologie, werk en taken (zoals laptops, telefoons en klokken), en een andere met een rustige, kleurrijke natuuromgeving. De tekst bovenaan vraagt: "Mind full of Mindful?". Onderaan staat het logo van mindfulness.nl
Mindfulness

Automatische piloot en mindfulness

Ontdek hoe de automatische piloot je leven beïnvloedt en hoe mindfulness je helpt om bewuster in het moment te leven. Leer praktische technieken zoals de STOP-methode en mindfulness oefeningen om je aandacht te trainen en negatieve denkpatronen te doorbreken.

Wil je een week lang een mindfulness-boost?

We hebben een gratis 7-daagse mindfulness-reeks waarin je elke dag een mini-oefening, reflectievraag of metafoor krijgt. Perfect om deze vaardigheid écht in de praktijk te brengen.

 

💛 Meld je hier aan en ontvang elke dag een mindful moment in je inbox!

Schrijf je in voor de mindfulness nieuwsbrief met tips en handige informatie